blauwe bes
home producten tips foto's recepten

                                                  Rode bessen .

                              Neem een klein bakje blanke of gele vla. Zet een grote bak rode bessen op tafel.
                              Neem de hele tros en haal deze door de vla, eet de bessen zo van de tros af. Dit kan ook met een bakje suiker.

                                                   Blauwe bessen                                                                                                       

                              Blauwe bessen zijn zo heerlijk van smaak. Ze zijn ook lekker in een fruitsalade met b.v.: meloen, rode bessen, blauwe bessen en aardbeien .
                              Bessen die horen tot het Nordic-dieet .

     Monchou taart

     2 pakjes monchou
     250 gr. francisco biscuits
     2 ons roomboter
     2 ons witte basterdsuiker
     500 gr  rode bessen. (of 500 gr. blauwe bessen, of bramen, of frambozen ).
     1/4 liter slagroom
     taart vorm van 22 cm.
     Verkruimel de biscuits met een deegroller, smelt de boter (niet koken) en vermeng deze in de taart vorm met de biscuit.Goed aandrukken. Mix de monchou met de suiker tot room.                              Klop de slagroom stijf en schep deze luchtig door de monchou. Leg dit mengel op de taart bodem. Breng de rode bessen aan de kook, voeg wat suiker toe,                                                                              
     niet te veel het fruit hoort aan de
zure kant te zijn. Bind het fruit met een bindmiddel b.v. taartine of aardappelzetmeel. Laat het mengsel ongeveer 10 minuten afkoelen
     en verdeel het over de taart. Taart in de koelkast stijf laten worden.
     Smakelijk eten.

     Bessen saus of compot

     Neem 500 gr rode of blauwe bessen.
     Breng het fruit aan de kook voeg suiker naar smaak toe .
     Bind het fruit naar behoefte met aardappel zetmeel. Let op met binden, niet te dik maken, afgekoelde saus is dikker.
     Als je rode bessen gebruikt het fruit met wat suiker even door laten koken (3min),
     zodat het suiker beter in de bessen kan trekken voordat je het bindt.
     Zowel warm als koud lekker.
     Lekker over ijs, in vla en yoghurt.

     Rode bessen jam of compot is heerlijk bij wild of kip gerechten.
     Rode bessen jam kun je tevens bij het bereiden van wild of varkensvlees toevoegen .


    Jam

     1 kg rode bessen of 1 kg blauwe bessen
     1 kg gelei suiker
     4 tot 6 lege potten jam ( goed uit spoelen met soda en erna met heet water).

     Fruit wassen en aan de kook brengen met het suiker. Rode bessenjam 6 minuten  doorlaten koken. Blauwe bessen 4 minuten doorlaten koken. Regelmatig roeren.
     Potten tot de rand vullen met de jam, afsluiten en 5 minuten onderste boven zetten.

    Smoothie                                                                                                                    
logo Jim

     150 gr. blauwe bessen (bevroren)
     1 banaan
     3  perssinaasappels.

     Pers de sinaasappelen, snij de banaan in stukjes en stop ze met de blauwe bessen in een blender. Fijn malen tot het mooi schuimig is.
     Extra toevoegen: bolletje ijs, of yoghurt, of 100 ml. dubbel drank (gekoeld). Dit mee malen in de blender. Gelijk opdrinken.   (recept Jim).

     Diepvries

     Rode en blauwe bessen even afspoelen, laten drogen en invriezen. Bij gebruik gelijk verwerken als ze nog bevroren zijn. Als je ze eerst laat ontdooien en dan verwerkt, komt er
     een diepvries smaak aan te zitten.


    _______________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________          


       Bessenkwekerij
      Gerichhausen