blauwebes
home producten  tips foto's recepten


Het snoeien van de struiken.

                                                                                                                                                                       
blauwe bes

Rode bes (Ribes Rubrum ), aalbes.

Geschikt om op een zonnige of half zonnige plek te zetten.
Alle grondsoorten geschikt, maar groeit het beste op zure grond.
Bessen zijn oogstbaar als de hele tros rood is, maar als je de trossen laat hangen zijn ze
naar 3 à 4 weken  het lekkerst.
Planten kunnen op het terras staan, dan in de lente/zomer wat extra voeding geven.
Plant moet genoeg  water krijgen vooral tijdens bloei en als de plant vruchten draagt.  
De struik is winterhard.

Snoeien doe je in de winter als het blad eraf is. Dit kan op twee manieren:
1. Snoeien om de vorm van de plant te houden.
     Takken terug snoeien naar 20 tot 30 cm  en takken die ouder zijn dan 2 à 3 jaar geheel verwijderen.
     Een stompje van 2 cm laten zitten .
2.  Snoeien voor zoveel mogelijk productie. Het oude hout verwijderen (eventueel een klein stompje laten zitten)
     en nieuwe takken zo nodig ondersteunen.
Niet snoeien als het vries!
Van blauwe en rode bessen struiken kun je mooie hagen maken. Het hout van blauwe bessen kleurt wat rood
in de winter.

Zwarte bes
In de herfst snoei je het oude vrucht hout weg. De nieuwe takjes dragen volgend jaar weer vruchten.

Blauwe bes (vaccinium corumbosum).                                                               
                     
Dit is van oorsprong een bosbes. Geschikt voor een half schaduw plek. Poten in veengrond, zure grond. Jonge takken in de zomer terug toppen naar 20 à 30 cm. In de winter oude (grijze) takken geheel weg knippen. Struik kan wel 1,5 tot 2 meter worden hoog worden. Plant kan niet tegen droogte. Weinig voeding geven. Het liefst regenwater geven. Niet snoeien als het vries! De plant kan goed in een pot op het terras staan. Als deze maar half in de zon, half in de schaduw staat.

De blauwe bes komt van de bosbes af. Het is een veredelde bosbes.

1.    Waarom zijn blauwe bessen zo gezond?
2.    Wat zijn radicalen?
3.    Wat zijn antioxidanten?

1. De blauwe bessen staan bovenaan, wat betreft de hoeveelheid anti-oxidanten in de vruchten.
    De bes heeft een uitzonderlijke preventieve werking tegen hart-, vaatziekten en kanker, maar het remt ook geheugenverlies af
    bij ouderdom.Wetenschappers stellen dat door de grote aanwezigheid van anti-oxidanten de onderlinge communicatie tussen de
    hersencellen verbeteren (artikel uit sierteelt marketing dec. 2009, resultaten van het onderzoekscentrum voor voeding van de
    United States Department of Agriculture (USDA). Verder bevatten de bes vitamine A, B1, B2, calcium, magnesium, ijzer.
    De bes bevat ook anthocycanine. Deze stof, die de vrucht zijn blauwe kleur geeft, blijkt onder meer ontsteking remmend,
    ziektewerend en chloresterol verlagend te werken. Verder bevat de bes collageen, de natuurlijke stof die de huid elastisch en
    dus jong houdt (krantenartikel over Instituut Praktijkonderzoek Plant en Omgeving (PPO) in Randwijk).
    Deze bes wordt ook wel eens het kleine medicijn doosje genoemd.
    Blauwe bessen zijn ook goed voor de spijsvertering. Helpt zowel tegen verstopping, als tegen dunne ontlasting.
    Blauwe bessen hebben een positieve invloed tegen botontkalking. Dit komt door de polyfenolen die in blauwe bessen zitten.
2. "Radicalen zijn ongezonde stoffen die in ons lichaam worden aangemaakt door invloeden van buiten. Denk aan voeding, maar
    ook aan ongezonde luchtdeeltjes die we inademen. De radicalen veranderen moleculen in ons lichaam die eigenlijk niet mogen veranderen.
    Ze beschadigen ons DNA en brengen de celdeling van slag, de belangrijkste oorzaak van een ziekte als kanker.
3. Antioxidanten zijn bio-actieve stoffen die radicalen afvangen in ons lichaam (artikel uit de Fruitteelt 30 juli 2010 nr. 30, onderzoeks-
    resultaten van de (WUR) onderzoekers van Wageningen Universiteit van Maastricht).
    Een lijst met groente en fruit waar veel antioxidanten inzitten en dus radicalen te lijf gaan met bovenaan de blauwe bes dan de bramen,
    gekookte boerenkool, aardbeien, gestoomde spinazie, rozijnen (druiven), sinaasappel, veenbessen, broccoli, framboos.
______________________________________________________________________________________________________________________     


              Bessenkwekerij
          Gerichhausen